Berlevåg fra lufta_400x350

Informasjon til kunder med vannmåler i Berlevåg kommune

Berlevåg kommune har fra 2023 lagt om rutinene for avlesning av vannmålere. Hittil har kundene lest av vannmåler 5 ganger i året: før hver termin kommunale avgifter samt ved årsslutt.

 

IC 6UzAAAAABJRU 5ErkJggg==

Fra 2023 har kommunen startet med Akonto-fakturering på vann og avløp. Det vil si at vi har stipulert den enkelte kundes årsforbruk ut fra enkeltkundens tidligere forbrukshistorikk. Dette gjelder både private og næringskunder (unntatt fiskebruk/storforbrukere).


Kundene skal nå IKKE levere vannmåleravlesninger løpende gjennom året, men kun levere avlesning pr 31.12. Kunden skal da ta bilde av måleren og sende inn pr e-post, slik at målerstanden dokumenteres. Dersom du har flere vannmålere, må alle vannmålere avleses og dokumenteres.


Hvor er vannmåleren plassert?
Ofte vil måleren stå ved husets hovedstengeventil, ved vanninntaket. På eiendommer med flere seksjoner er det ofte et vannskap/fordelerskap med vannmålerne.


Hva er normalt vannforbruk pr år?
På landsbasis beregnes det at per person bruker i gjennomsnitt 60 kubikk vann i løpet av året. 1 kubikk er 1 000 liter. Siden det er første året Berlevåg har akontofakturering på vannforbruk, så har vi lagt tidligere års forbruk til grunn for den enkelte. Ved neste års begynnelse så vil vi vurdere dette på nytt.


Årlig vannmåleroppgjør
Kort tid inn i neste år vil det foretas ett vannmåleroppgjør, hvor forrige års akonto-innbetalinger vil ses opp mot det faktiske, innrapporterte forbruket. Evt merinnbetalinger vil tilbakebetales (krediteres), og evt merforbruk vil faktureres. Slik vil kunden ved årsslutt alltid betale for reelt forbruk.


Avløpsforbruk
Når man har vannmåler, så vil forbruket av vann være lik utslipp avløp. Stipulering av vannforbruk vil dermed også gjelde for avløpsutslipp. Akonto-fakturering for avløp vil derfor følge akonto-faktureringen for vann. Vannmåleroppgjøret vil dermed også gjelde for avløp.


Priser for vann og avløp
Vann og avløp hører inn under selvkostområdet. Det betyr at alle kundene skal betale det det faktisk koster med vann og avløp i kommunen vår. Prisene vedtas av Kommunestyret hvert år ifm vedtak av budsjettet.


Ved kjøp og salg av eiendom med vannmåler
Kommunale eiendomsgebyrer er ikke knyttet til eier, men til eiendommen. Ved salg av eiendom i løpet av året, vil selger dermed ikke motta sluttavregning. Kjøper av eiendommen vil da måtte overta evt restbeløp. Kjøper og selger må derfor gjøre opp kommunale eiendomsgebyrene seg imellom.


Hva skjer om kunden ikke leser av vannmåleren?
Kommunen vil da ta kontakt med eier og komme og avlese vannmåleren selv. Dette vil medføre et gebyr for kunden.


Generelt om vannmålere
Ta kontakt med kommunen om du vil installere vannmåler. Huseier bestiller selv hos rørlegger, som kommer og installerer måleren. Eier av bolig må betale monteringskostnader, kommunen betaler og eier vannmåleren. Eier av bolig må betale for leie av vannmåler. Berlevåg kommune har avtale med Berlevåg Rør AS.


Oppsummering
- Ingen avlesning av vannmåler før årsslutt. Faktureres løpende i året akonto.
- Bilde av vannmåler med vannmålernummer og målestand sendes inn på e-post så nært opp mot 31.12 som mulig inneværende år, til
vannmaler@berlevag.kommune.no
- Dersom spørsmål om vannmålere ta kontakt med Teknisk enhet


Alle henvendelser om vannmålere gjøres til Berlevåg kommune:


Vannmaler@berlevag.kommune.no