Loe-hytta i Løkvika er et symboltungt kulturminne fra krigen

Høring - kulturminneplan for Berlevåg kommune

I 2018 startet arbeidet med en kulturminneplan for Berlevåg kommune. Arbeidsgruppa presenterer med dette resultatet av sitt omfattende arbeid. Kulturminneplanen gir en oversikt over, og kort beskrivelse av, de mange kulturminnene vi har i kommunen. Planen er ment å være til hjelp for utbyggere, byggesaksbehandlere, planleggere, samt eiere av verneverdige hus, hytter og anlegg.

Arkeologiske kulturminner er i hovedsak automatisk fredet etter kulturminneloven. Kommunen har i tillegg to vedtaksfredete anlegg: Fjærtoftbruket i Berlevåg og Kjølnes fyr. Hensikten med kulturminneplanen er først og fremst å vise til de mange kulturminnene som ikke er fredet etter kulturminneloven, men som med planen gis status som verneverdige kulturminner. Disse er det mange av, og de er kategorisert etter funksjon, tidsperiode og gegrafisk beliggenhet. Planen avsluttes med et forslag til handlingsplan, altså hvilke tiltak som anbefales for å ta vare på, og fremme bevisstheten om, de forskjellige kulturminnene.

Kulturminneplanen skal tas hensyn til ved utarbeidelse av kommuneplanens arealdel og annet planverk. 

Planen legges ut til offentlig høring i seks uker. Høringsuttalelser bes sendt til postmottak@berlevag.kommune.no innen 10. januar 2022.

Les kulturminneplanen her: Kulturminneplan for Berlevåg kommune.pdf