Korona

Koronavaksinasjon av barn/ungdom 5-18 år

FHI har nå utvidet rådene om koronavaksinasjon til 5-15 åringer. Vaksinering kan ha positiv nytte, men nytten er begrenset siden risikoen for alvorlig sykdom allerede er svært lav. Barn og unge vil også kunne få god beskyttelse ved å gjennomgå koronainfeksjon.

Vanlige bivirkninger oppstår cirka 1-2 dager etter vaksinasjon og er milde/moderate og går over etter noen dager. Eksempel på slike bivirkninger er smerte og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine og feber.

 

Tilfeller med menstruasjonsforstyrrelser er rapportert som mulig bivirkning hos unge kvinner etter koronavaksine, oppfølging av dette pågår. Betennelse i hjertemuskel/hjertepose kan i sjeldne tilfeller oppstå etter vaksinasjon. Det oppstår oftest innen en uke etter andre dose og er forbigående, de fleste blir frisk innen en måned. Tilstanden gir brystsmerter, tungpust, hjertebank og feber. Får man slike bivirkninger må lege kontaktes. Norske hjerteleger har vurdert at koronasykdom kan gi mer alvorlig hjertepåvirkning enn vaksinen, slik at denne bivirkningen bør ikke hindre barn og ungdom i å få tilbud om vaksinen. Andre sjeldne bivirkninger kan ikke utelukkes.

 

Barn fra 5-11 år (født mellom 2010-2016)

Foresatte kan la sitt barn vaksineres om ønskelig. Dette er da mest aktuelt for barn med kroniske sykdommer, familier der barnet har nær kontakt med personer som har særlig behov for beskyttelse, eller barn som skal oppholde seg i land med høy smitte eller har dårligere tilgang på helsetjenester enn i Norge.

 

Det er da snakk om 1 dose Comirnaty (Pfizer), dosen er lavere enn det som blir brukt ellers på befolkningen. Det er også mulig å få en dose nr. 2, 8-12 uker etter første dersom foreldre ønsker det.

 

Ungdom fra 12-15 år (født mellom 2006-2009)

Foresatte kan la sin ungdom vaksineres om de/barnet selv ønsker det. En dose vil redusere den allerede lave risikoen for et alvorlig forløp. De kan også få en dose nr. 2, 8-12 uker etter første om foresatte/barnet ønsker det.

 

Ungdom 16-18 år (født mellom 2003-2005)

Alle bør ta 2 doser med MRNA vaksine, og de som har fylt 18 år kan ta en oppfriskningsdose 20 uker etter dose 2 om ønskelig.

 

 

Ta kontakt med helsestasjonen på SMS eller ring legekontoret om du ønsker at ditt barn skal ta vaksinen. Vi blir å føre liste over hvem som ønsker vaksinen og setter opp vaksinedag på skolen ved behov. Mer informasjon om når det skjer kommer etter hvert når vi vet hvor mange som ønsker vaksinen.

 

Barn mellom 5-16 år trenger skriftlig samtykke av foresatte for å få vaksinen, legger med link til dette skjemaet:

https://www.fhi.no/publ/skjema/samtykkeskjema---vaksinasjon-av-barn-unge-under-16-ar/

 

SMS helsestasjonen: 458 79 862

Eller ring legekontoret: 78 78 21 00

 

 

Hilsen Berlevåg helsestasjon og legekontor